Magenta

“Het taboe moet worden doorbroken”

Het voelde alsof mijn misbruik verleden toch betekenis kan geven, door aan deze campagne mee te doen. Het is een onderwerp wat vaak wordt verzwegen, waardoor het onzichtbaar blijft. En ik hoop dat deze campagne ook anderen aanmoedigt zich hierover uit te spreken. Het is een maatschappelijk probleem maar als er niet over wordt gesproken, leeft dit voort in stilte.


“Ik worstelde me door het leven”


Ik ben tot ongeveer mijn 6e misbruikt binnen de familiekring. Dit misbruik verleden heeft me volledig getekend. Ik heb me altijd raar gevoeld, anders dan de andere kinderen. Op school was ik angstig. Ik werd gepest en voelde me eenzaam als kind. Ook als tiener werd ik gepest. Het gevoel dat er inherent iets mis met mij was werd door de jaren heen continu bevestigd.
Na de middelbare school begon ik met studeren, ik richtte me volledig op de studie. De weekenden reserveerde ik voor het nachtleven. Studeren en uitgaan zorgde ervoor dat ik het misbruik verleden niet hoefde aan te gaan. Zo worstelde ik een tijdje door het leven, tot het echt niet meer ging. Ik begon met therapie op mijn 23ste. Ik heb mijn universitaire studie rechten uiteindelijk niet kunnen afmaken.
Het loopt als een rode draad door je leven. Net als je denkt ‘het gaat weer beter ‘, stort het weer allemaal in. Daar heb ik veel moeite mee. Ik wil eigenlijk gewoon mijn leven leiden, net zoals anderen. Maar je zit vast in de angst, in een soort overlevingsmodus.

Ik heb het misbruik lange tijd onbewust diep weggestopt. Ik was altijd op de vlucht voor mezelf, voor het verleden. Een paar jaar geleden kwamen de herinneringen van het misbruik naar boven, waardoor ik accuut zorg nodig had.  Maar door de lange wachttijden in de GGZ van 1-2 jaar, kon ik nergens terecht, waardoor mijn suicidale gedachtes de overhand namen. Uiteindelijk ben ik verhuisd naar het oosten van het land, om in behandeling te kunnen. Hierdoor moest ik m’n vriend en huisje en alles wat me verder lief is achterlaten.

Ik ben nu 30 en woon sinds 2 jaar op een zorgboerderij, een therapeutische leefomgeving met veel ondersteuning.
Met de juiste begeleiding, EMDR therapie, en lichaamswerk houd ik me staande. En beetje bij beetje gaat het de goede kant op. Maar ik heb nog een lange weg te gaan.Belangenbehartiging

Stichting Misbruikt! behartigt de belangen van mensen die seksueel misbruikt zijn. In onze tijdlijn vind je specifieker wat we hebben gedaan in de belangenbehartiging rond georganiseerd gewelddadig seksueel kindermisbruik.

Stichting Misbruikt!