…is het belangrijk dat je kennis hebt over seksueel misbruik.
Mensen met een trauma zoals seksueel misbruik hebben een therapeut nodig die verstand van zaken heeft. Heb je ook maar enigszins twijfels daar over bij jezelf, zorg dan als eerste voor de juiste verwijzing van je client en ga je kennis vergroten.
… is het belangrijk dat je je bewust bent van je eigen weerstand over dit onderwerp.
Of je nu huisarts bent of psycholoog, alle mensen hebben een afweerreactie als het gaat over seksueel misbruik. Kijk maar eens naar dit filmpje van Aafke Scharloo, orthopedagoog en klinisch psycholoog. Het gaat over deze afweerreactie en hoe dit werkt bij mensen.
https://youtu.be/qAFzJx4H7vw
…vraag je dan af of je de wil en de tijd hebt te investeren in een (vaak langdurige) vertrouwensrelatie met je client.
Mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt hebben niets aan een therapeut die na drie maanden overstapt naar een andere baan, een jaar met zwangerschapsverlof gaat of binnenkort gaat verhuizen naar de andere kant van het land. Wees je ervan bewust dat als je een vertrouwensrelatie aan gaat met een client die er voor heeft gekozen in behandeling te gaan dit echt voor een langere periode zal zijn en mocht er een probleem ontstaan waardoor je de behandeling niet af kunt maken hij of zij opnieuw getraumatiseerd kan raken. De stabiliteit van de behandeling die je biedt als hulpverlener is de basis en een van de belangrijkste voorwaarden voor het slagen van de behandeling.
DOCENTEN:
Als je juf of meester bent of docent en je vermoed dat een kind in jou klas seksueel wordt misbruikt:
Neem altijd contact op met de vertrouwensarts van Veilig Thuis en bespreek je zorgen. Zie filmpje veilig thuis.
Vertrouwensarts Bel: 088 0072975
Als je juf of meester bent of docent en je wéét dat een kind in jou klas seksueel is misbruikt omdat dit is besproken: realiseer je dan dat het kind waarschijnlijk onderpresteert. De chaos is groot en al zie je het niet aan een kind het kost enorm veel energie om te leren en dingen in zich op te nemen. Ook als een kind in behandeling is kost dit traject veel energie. Veiligheid is erg belangrijk en de rust en ruimte om te mogen praten ook. Help het kind door er juist over te beginnen. Durf door te vragen en samen te werken met het kind, de ouders en met de instanties.
Project ‘Niks aan de Hand’
In onderstaande filmpjes geven Iva Bicanic, Sander van Arum en Aafke Scharloo belangrijke informatie over seksueel misbruik. Bekijk de filmpjes rustig en realiseer je dat je er ook getriggerd door kunt raken. Al ben je professional, dat betekend niet dat jij niets hebt meegemaakt. Praat er over met collega’s of met een vriend of vriendin. Er staan ook filmpjes op de pagina voor slachtoffers, omstanders en pleger. Bekijkt ook deze filmpjes is ons advies, zo krijg je een completer beeld.
Deze filmpjes zijn gemaakt door regisseur Heleen Minderaa en geproduceerd door Moondocs (copyright)