…wil je het verhaal eigenlijk niet horen, niet weten. Het is te erg. Te confronterend, te naar en veel te schaamtevol.
Want we wíllen niet dat dit onzegbaar verschrikkelijke, kinderen overkomt. En we willen niet dat er mensen zijn die zoiets weerzinwekkends doen. We lopen er eigenlijk liever voor weg. Toch is het van groot belang dat je zo goed mogelijk reageert op iemand die verteld dat hij of zij is misbruikt. Onderzoek heeft aangetoond dat o.a. jouw reactie de impact van het misbruik op het leven van mensen die misbruikt zijn bepaald. In de filmpjes “Taboe en schaamte” en “Praat erover” hieronder op deze pagina vertellen Iva en Aafke waarom jou reactie zo belangrijk is.
…heeft iedereen het moeilijk, óók voor jou als omstander is het verschrikkelijk.
Niet alleen de mensen die misbruikt zijn raken veelal getraumatiseerd door het misbruik. Ook als je omstander was maar niets hebt gezien of misschien wel een vermoeden had maar niets hebt gedaan. Dan heb je een groot probleem waar je mee moet leren omgaan. Je kunt dat heel vaak niet alleen. Zoek hulp, praat er over met iemand die je goed kent en die je helpen kan. Alleen het is veel te moeilijk.
Iedereen heeft het moeilijk op een andere manier
We lopen eigenlijk allemaal liever weg van het geschokte gevoel dat seksueel misbruik bij je oproept. Als je omstander bent heb je ineens een heel groot probleem waar je mee om moet leren gaan. Iedereen die dicht bij iemand staat die seksueel misbruikt is heeft het hier moeilijk mee. Voor iedereen is het belangrijk te gaan berijpen wat het misbruik met iemand heeft gedaan maar ook wat het met jou doet. Lees over misbruik. Zorg dat je gaat begrijpen wat er speelt met jou en met degene waar je dicht bij staat. Hieronder kun je lezen wat je zou kunnen doen of zeggen. En wat beter niet.
Project ‘Niks aan de Hand’
In onderstaande filmpjes geven Iva Bicanic, Sander van Arum en Aafke Scharloo belangrijke informatie over seksueel misbruik. Het bekijken van deze filmpjes is ongelofelijk belangrijk voor jou als omstander. Als je begrijpt wat je kunt zeggen en wat beter niet maakt dat een wereld van verschil voor de relatie tussen jou en diegene die het misbruik heeft meegemaakt. Veel filmpjes geven jou als omstander handvatten en ook helpen ze je om om te gaan met schuldgevoel of schaamte. Met het verdriet en met de pijn. Het is moeilijk maar praat met iemand over wat je hebt gehoord of bekijk de filmpjes samen met een vriend of vriendin. Je zult merken dat het naast verdriet ook inzicht geeft en troost.
Deze filmpjes zijn gemaakt door regisseur Heleen Minderaa en geproduceerd door Moondocs (copyright)