Als je misbruikt bent, dan…

…ben je een vrouw of een man.

of beide. Het klinkt misschien een beetje gek, maar meisjes, jongens, mannen, vrouwen, jong en oud worden misbruikt. Ook de plegers van misbruik zijn mannen en vrouwen, jong en oud.

… ben je onschuldig!

Wanneer je als kind misbruikt bent dan kan jij daar niets aan doen. Je hebt wel iets heel ingewikkelds meegemaakt, met alle gevoelens van eenzaamheid en schaamte en schuld die daarbij kunnen horen. Maar weet je, je voelt je misschien schuldig, maar je bént het niet! Het was niet jouw idee, jij hebt het niet verzonnen. Je bent meegenomen in het verhaal van iemand anders en daarmee heeft iemand jou onderdeel gemaakt van zijn of haar plan.

Je recht op bescherming en veiligheid is toen geschonden. Maar nu mag je vragen om steun, om hulp, bijstand in je zoektocht naar herstel. Nu heb je recht op alles wat jou helpt in je herstelproces. Want het kan echt beter worden.

…praat je er misschien niet over.

Praten over seksueel misbruik is heel erg moeilijk. Dat komt omdat je er geen woorden voor hebt, omdat je je heel erg schaamt of omdat je de woorden in je hoofd wel weet maar ze niet uit durft te spreken. We weten hoe dat voelt dat is echt heel naar, maar alsjeblieft, praat met iemand.


Zoek hulp

Als je steeds meer verstrikt raakt in je problemen of je hebt veel klachten zoals nachtmerries of depressies, zoek dan een therapeut die ervaring heeft met het behandelen van PTSS (post traumatische stress stoornis) of bel met het Centrum voor Seksueel Geweld. Zij helpen je zoeken naar de beste therapeut bij jou in de buurt.

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG)

Het CSG biedt slachtoffers van een nare seksuele ervaring forensische, medische en psychologische hulp. Ook omstanders, professionals en organisaties kunnen bij het CSG terecht voor informatie en advies. Dat kan via het nummer 0800-0188 of de anonieme chat Chat met het Centrum Seksueel Geweld. Voor meer informatie: Centrum Seksueel Geweld

Bel 0800-0188 (gratis en anoniem)

Als het je echt niet lukt om te praten dan kan je ook zoeken naar een therapie waarbij woorden niet perse nodig zijn.

Online misbruik:
Heb jij online seksueel kindermisbruik meegemaakt? ga dan naar Helpwanted.nl

Project ‘Niks aan de Hand’
In onderstaande filmpjes geven Iva Bicanic, Sander van Arum en Aafke Scharloo belangrijke informatie over seksueel misbruik. Het bekijken geeft je naast meer informatie over het onderwerp ook een gevoel van troost… Er bestaan mensen die weten hoe moeilijk het is, die hun best doen om te helpen en geloven dat je leven steeds iets beter kan worden. Bekijk de filmpjes rustig en als je er toch getriggerd van raakt stop dan even met kijken. Zoek contact met iemand die dichtbij je staat of probeer het een andere keer weer, misschien samen met een vriend of vriendin of met je partner als je die hebt.

De filmpjes zijn gemaakt door regisseur Heleen Minderaa en geproduceerd door Moondocs (copyright)

Misbruik – De impact van het geheim
Acting out – “Laat ermee naar buiten.”
Waarom het zo ingrijpt in je leven
Dissociatie – “Als je op een afstandje kijkt dan voel je niets: overleven.”
Herstel – Is helen van het trauma mogelijk?
Niks aan de Hand – Het kind is opgesloten in een geheim.
Contact met politie – praktische informatie
Triggers – “Een kleur, een geur of een geluid kan je in één klap terug zetten in het misbruik.”

Stichting Misbruikt!