Interview met Mike

Rustig én druk!

Ik ben van mijzelf heel rustig maar ik kan ook heel druk zijn, dat is alleen bij de mensen bij wie ik mij
goed voel. Ik houd ervan om grapjes te maken. Ik ben alert als het nodig is tijdens bepaalde gesprekken. Ik kijk wel eerst de kat uit de boom en ben iemand die observeert. Ik vond deze eigenschap eerst vervelend maar het is ook een kwaliteit!

Je bouwt een muur om je heen

Ik ben misbruikt door meerdere mensen. Het begon toen ik 3 jaar was door mijn opa en een paar jaar later ook door mijn vader. Vanaf mijn babytijd werd ik mishandeld door mijn moeder. Rond mijn 13de jaar kwam ik in een kindertehuis terecht en dacht toen echt, ‘nu is het klaar’.
In dit tehuis begon het misbruik opnieuw, nu door een begeleidster en zo werd het weer een onderdeel van mijn leven.
Helaas is het nog steeds zo dat veel mensen verhalen over misbruik niet willen horen, men vindt het ingewikkeld en te heftig. Je sluit je daarom op een gegeven moment af en bouwt een muur om je heen. Ik was heel bang voor mensen, een soort kluizenaartje.
Pas op mijn 34 ste, na de bevalling van mijn zoon, kwam mijn trauma omhoog. Ik besefte dat ik hier echt mee aan de slag moest gaan. Het is een ongelooflijke lange weg geweest. De reguliere hulpverlening heeft mij nooit de juiste hulp kunnen bieden. Ik werd iedere keer afgewezen omdat mijn situatie te complex zou zijn.
Uiteindelijk heb ik in het alternatieve circuit de juiste hulp gekregen. Ik werd gestimuleerd om er wél over te spreken. De hoofdbehandelaar was heel belangrijk voor mij, zij is zelfs mijn pleegmoeder geworden. Dankzij haar stimulans en steun leerde ik weer wat onvoorwaardelijke liefde betekent. Ik heb geleerd dat ik het waard ben, dat je jezelf mag zijn, dat je niet iedereen hoeft te ‘pleasen’ zodat er van je gehouden wordt. Zo ben ik langzaam verder gegaan en mijn weg gaan volgen.

Ik had nooit gedacht dat ik zo ver zou komen!

Het gaat nu heel goed met mij! Als je bedenkt dat hulpverleners in eerste instantie vonden dat ik stabiel moest blijven en er verder niet over moest praten. Dat ik niet meer kon werken, niet meer de dingen kon doen die ik leuk vond en werd afgekeurd. Het is mij uiteindelijk gelukt om de situatie te accepteren, de rust te pakken. Dat was hard werken en dat zal het ook altijd wel blijven.

Mike

Door eerst goed voor mijzelf te zorgen, kan ik nu ook anderen helpen en vertel hun dat er meer kan dan wat er soms gezegd wordt. Ik ben nu bijna afgestudeerd als trauma coach. Ik wil gastlessen gaan geven aan toekomstige maatschappelijk werkers en starten met lotgenootgroepen om deze te gaan begeleiden.

Er is hoop!

Veel mensen kijken weg voor seksueel misbruik, het moet meer bekendheid krijgen en uit de taboesfeer. Ik heb veel lotgenoten gesproken die denken dat hun situatie vastzit, die denken ‘dit is het en meer wordt het niet’. Er is hoop en dat wil ik vooral blijven uitdragen naar mensen. Er is ook hulp en er zijn ervaringsdeskundigen die verder zijn, die je kunnen helpen en je handvaten kunnen geven.

Er is voor iedereen verbetering mogelijk
Er wordt wel gezegd: ‘Als je slachtoffer bent, heb je levenslang’. Dit betekent echter niet dat
het onmogelijk is om verder te komen. Als je jezelf goed kent, dan weet je op een gegeven
moment waar je triggers liggen en hoe daarmee om te gaan.. Ik denk écht dat er voor
iedereen verbetering mogelijk is. Niet iedereen zal misschien het maximale bereiken maar er
is echt nog zoveel meer!

Stichting Misbruikt!