Interview met Lajos

Wie ben ik? Ja…..

Ik ben een rustig persoon, humoristisch, sportief. Inlevend naar andere toe, soms iets té. Ik ben een geduldig persoon.

Vastgelopen

Ik ben in mijn kindertijd misbruikt. Ik heb daar eigenlijk nooit ‘last’ van gehad tot aan mijn begin 20e levensjaar. Ik was mij er niet van bewust dat er iets speelde wat effect had op mijn doen en laten. Ik was wel altijd zoekende welke kant ik op zou willen. Ik ging heel veel uit, gebruikte middelen en met relaties was ik niet altijd even betrouwbaar. Ik liep op een gegeven moment vast en heb hulp gezocht. Toen ik bij een psycholoog terecht kwam, heb ik mijn misbruik ervaringen voor de eerste keer verteld.

Toen pas voelde ik voldoende veiligheid en heb het daarom kunnen delen. Een EMDR-behandeling heeft ervoor gezorgd dat het een ‘neutrale’ ervaring werd. In therapie gaan en het delen met je naasten helpt maar je bent er dan nog lang niet!

Zoektocht

Ik ben een zoektocht gestart naar hoe ik mij zelf weer kon ‘fixen’. Gedurende dit proces kom je er steeds weer achter dat dit een lange weg is. Aankomende week ga ik starten met de opleiding tot trauma-seksuoloog, daar gaat mijn zoektocht verder. De boeken van Peter John Schouten hebben mij geïnspireerd. Één van de boeken gaat over seksueel misbruik bij mannen. Hier heerst nog een groot taboe op. Ik vind het heel spannend om mijn verhaal te delen maar tegelijkertijd, als ik mijn verhaal niet deel, blijft dit taboe in stand en wordt het nooit gezien. Tevens probeer ik stukjes te schrijven wat ik uiteindelijk in boekvorm wil gaan uitbrengen. De teksten gaan niet zo zeer over het misbruik zelf, als wel wat de gevolgen zijn voor alle facetten van mijn dagelijks leven.

Ergens begint het te rollen

Mijn zoektocht kost nog steeds veel energie. Het beheerst mijn dagelijks leven. Vragen als: ‘maak ik wel de goede keuzes’, ‘wat vinden mensen van mij’, ‘ben ik wel goed genoeg’. Bepaalde overtuigingen blijven door mijn hoofd gaan. Aan de gevolgen van seksueel misbruik zitten veel lichamelijke en geestelijk klachten vast. Als je dit doorbreekt, kun je wellicht een ander persoon worden.

Lajos

Ik ben altijd alert op dingen die kunnen gaan gebeuren. Dat is best vervelend want ik ben niet altijd in staat om deze signalen te filteren. Ik ben altijd om mijn hoede. Ik was een persoon van mijn 1e tot aan mijn 8ste levensjaar en daarna heb ik mij een aangepast persoon gevoeld. Van de verschillende therapieën heb ik overal wat van meepakt. Al is het maar 1%, dan kom je er wel en begint het ergens te rollen! Ik wil mijzelf gaan trainen en opleiden om uiteindelijk andere mensen professioneel te kunnen helpen.

Taboe doorbreken

Ik wil het taboe op dit onderwerp doorbreken. Er moet véél meer openheid zijn over seksueel misbruik en de gevolgen daarvan. Praten over seksueel misbruik zou net zo normaal moeten zijn als praten over depressie!

Van diep dal naar beter worden

Ga op zoek naar goede begeleiding. Ik ervaar dat ik eerst door het dal heen moet om vervolgens beter te worden. Ik zeg dit terwijl ik tegelijkertijd zelf nog volop bezig ben! Realiseer je dat je keuzes hebt en blijf in gesprek over wat goed voelt voor jou!

Stichting Misbruikt!